Je kunt met klachten van milde tot matige ernst die binnen ongeveer twaalf sessies te behandelen zijn terecht bij Psychologenpraktijk Roosen. De behandeling valt binnen de basis-GGZ. Binnen de behandeling kan gewerkt worden aan zelfreflectie en verdieping. Soms geeft verheldering van wat er speelt al voldoende inzicht. Stilstaan bij gedachten, emoties en gevoelens, maar ook inzicht krijgen in eigen mogelijkheden en beperkingen en het vinden van een balans.
Als er sprake is van een diagnose volgens de DSM 4 of 5, dan wordt de zorg meestal vergoed vanuit de basis-GGZ. Er is ook de mogelijkheid om zelf de behandeling te betalen. Er is dan geen diagnose nodig.
Welke psychische klachten en problemen?
Enkele voorbeelden:
STEMMINGSKLACHTEN
Een langere periode somber, veranderd eet- of slaappatroon, piekeren, weinig energie etc.
Burn-out: aan werkgerelateerde problemen wordt doorgaans niet vergoed door de zorgverzekeraar.
ANGSTKLACHTEN
Je gaat bijvoorbeeld situaties uit de weg vanwege angsten, of je hebt last van fobieën, faalangst, dwangklachten, paniekaanvallen.
TRAUMA'S
Je hebt een of meerdere nare ervaringen meegemaakt die door je hoofd blijven spoken en waar je last van blijft houden (PTSS).
ZELFBEELD IDENTITEIT
Je voelt je over bijna alles wat je doet onzeker, je weet niet waar jouw kwaliteiten liggen en als iemand je een compliment geeft, dan zal diegene het wel niet menen of hij kent je niet goed.
ROUW
Je bent niet alleen een dierbare verloren, maar je dreigt ook jezelf te verliezen. Hoe kun je verder met deze ondraaglijke pijn.
OMGAAN MET ZIEKTE
Psychische problemen rond lichamelijk aandoeningen.
SLAAPPROBLEMEN
Inslaap- of doorslaapproblemen, overmatig piekeren.
Slaapproblemen zijn binnen de behandeling vaak een bijkomend probleem.
LEVENSFASE
Iedere fase in het leven brengt mooie, maar ook moeilijke kanten met zich mee. Levensfaseproblematiek wordt niet als zodanig door de zorgverzekeraar vergoed.
SOCIALE PROBLEMEN
Relatieproblemen, problemen in het gezin, assertiviteitsproblemen.
SPANNINGSKLACHTEN
Onverklaarde lichamelijke klachten, tinnitus.
Wanneer kunt u niet bij de praktijk terecht?
U kunt niet in behandeling komen als er sprake is van complexe psychiatrische problematiek zoals een persoonlijkheidsstoornis, een ernstige depressie met suïcidaliteit/crisisgevoeligheid, een drugs-of alcoholverslaving of een eetstoornis. In deze situaties is het beter als de huisarts u naar een praktijk of instelling voor Specialistische GGZ verwijst.
Soms komt het voor dat na een paar gesprekken pas duidelijk wordt dat u niet op de juiste plek bent. U wordt dan terugverwezen naar de huisarts. De gesprekken die hiervoor gebruikt zijn worden wel vergoed door uw zorgverzekeraar.